Pink a Dua Lipa dál kralují českým rádiím, na paty jim šlape Marek Ztracený

11.01.2024 16:43 - Josef Martínek | foto: Ondřej Pýcha

Vánoce jsou za námi, a tak se český albový žebříček vrací ke starým pořádkům - v top desítce najdeme výhradně rapové nahrávky. Zpět do čela se vyšvihl Viktor Sheen, jehož "Planeta opic" si připisuje desátý vavřín. V rádiích trvá nadvláda Pink, na stupně vítězů se poprvé dostal Marek Ztracený se "Stále věřím".
Pink - Trustfall
© Sony Music
RÁDIA - Pink vítězí s "Runaway" celkově počtvrté, z toho potřetí v řadě. Po úspěšném závěru minulého roku tedy v úvodním týdnu toho letošního navazuje přesně tam, kde skončila. Sílu ženských popových ikon v našem éteru potvrzuje také stříbrná Dua Lipa, jejíž "Houdini" v žebříčku boduje stále relativně krátce - šest kol. Přesto už tento taneční hit ze zpěvaččiny očekávané třetí studiovky stihl nasbírat tři stříbrné výsledky.

Na bronzovou pozici vystoupal Marek Ztracený s písničkou "Stále věřím" - hymnou svých tří loňských vyprodaných koncertů v Edenu. Přestože singl vyšel již v květnu, na stupně vítězů se premiérově podíval až nyní, ve svém třiatřicátém kole. Zároveň obhájil postavení nejhranější domácí skladby, které mu náleželo už před týdnem.

Z trojky na čtyřku si pohoršili Fast Boy a Topic s "Forget You" a top pětku uzavírá největší stálice minulého roku - "Flowers" od Miley Cyrus. Song vydaný 12. ledna 2023 ani po roce neopouští nejvyšší místa.

S nasazováním nové hudby to dramaturgové v úvodu roku nepřeháněli, a tak ve stomístném přehledu najdeme jedinou píseň s novinkovým označením. V případě kousku "Zničená zem" Kateřiny Marie Tiché však nejde o skutečnou novinku, ale spíše o jakýsi rest našich rádií - singl z interpretčina debutu "Sami" vyšel už v roce 2020 a jeho videoklip dosud nasbíral přes pět milionů přehrání na YouTube.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Pink - Runaway
  2. Dua Lipa - Houdini
  3. Marek Ztracený - Stále věřím
  4. Fast Boy feat. Topic - Forget You
  5. Miley Cyrus - Flowers
  6. Måneskin - Honey (Are U Coming?)
  7. Blanka - Rodeo
  8. Michael Schulte feat. R3hab - Waterfall
  9. Jelen - Touha a pláč
  10. Mirai - Tenkrát


Viktor Sheen - Planeta opic
© Warner Music
ALBA - "Vánoční koledy, Vol. 1" Dětského sboru Camareta minule bleskově vystřelily z nuly rovnou na první místo... a stejně tak rychle také žebříček opustily. Dochází tak k poměrně bizarní situaci - tato sváteční kolekce si totiž zapsala jediný týden pobytu v žebříčku, a to rovnou na úplném vrcholu. V žádném jiném kole se nedokázala vměstnat ani do top stovky. Změní se to pravděpodobně nejdříve až o příštích Vánocích.

Z elitní desítky zmizely také další tituly, o něž byl v souvislosti s Vánocemi zvýšený zájem - "Christmas" Michaela Bublého a také oceňovaná řadovka "Hackney Diamonds" od The Rolling Stones, která nejspíše ve fyzické podobě posloužila jako častý dárek.

Žebříček tedy s naprostou dominancí ovládají rappeři. Viktor Sheen vítězí s "Planetou opic" podesáté z jedenácti pokusů, na dvojku postoupil z minulého bronzu Ca$hanova Bulhar zásluhou desky "Flex Symbol". Na dalších místech následují Sheen s Calinem ("POPSTAR"), Sheen se starším počinem "Příběhy a sny" nebo Stein27 ("President Of Sexico").

Také obě novinky tohoto kola zastupují domácí rap. V obou případech navíc nejde o nový materiál, ale o rozšířená vydání dříve uvedených titulů. Čtyřicátý sedmý řádek si nárokuje Refew s deluxe edicí alba "Těší mě, Refew", sedmdesátý druhý je Schyzo zásluhou prodloužené verze studiovky "Delirium".

Top 10 - alba:
  1. Viktor Sheen - Planeta opic
  2. Ca$hanova Bulhar . Flex Symbol
  3. Calin & Viktor Sheen - ROADTRIP
  4. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  5. Stein27 - President Of Sexico
  6. Ben Cristovao - ZVÍŘE
  7. Calin - POPSTAR
  8. Travis Scott - Utopia
  9. Viktor Sheen - Černobílej svět
  10. Ektor - Detektor III

Úplnou rádiovou i albovou hitparádu pro 1. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY